8 september 2017

Lees hier het artikel van de Consumentenbond: 2017 Okt. Consumentenbond Zacht water, harde feiten

In het tijdschrift van de Consumentenbond van oktober 2017, staat een artikel over waterontharders: Zacht water, harde feiten. Wij krijgen hier veel vragen over. Is mijn Boshuis waterontharder wel nodig en veilig? Wij geven u graag de antwoorden onderbouwd met harde feiten.

We hebben in Nederland geen extreem hard water, maar heeft u last van kalkaanslag en bent u er helemaal klaar mee? Stop kalkaanslag en geniet van zacht water. Boshuis heeft de oplossing. Met een Boshuis waterontharder maakt u een keuze die voor 20 jaar garant is. U koopt niet alleen een machine, u kiest voor veilig zacht water met service!

1. Hard water, wat is dat?

Hard water bevat kalk. Calcium en magnesium zitten van nature in het water wat gebruikt wordt om drinkwater te maken. Voor ons lichaam hebben we calcium nodig. Een waterontharder haalt kalk uit het water, krijg ik dan nog genoeg calcium binnen? De hoeveelheid kalk in water kunnen we uitdrukken in graden Duits (dH), mmol/L maar ook in mg/L. Dat laatste geeft ons een goede vergelijking met hetgeen we binnen moeten krijgen volgens het voedingscentrum. Volgens het voedingscentrum moeten mannen en vrouwen van 19-50 jaar 1 gram calcium per dag binnen krijgen. De totale hardheid van drinkwater in Nederland is gemiddeld 10 dH dat staat gelijk aan 178 mg/L. 178 milligram kalk per liter water. 1 gram is 1000 milligram. Er van uitgaande dat dit alleen calcium is betekend dit dat we 5,6 liter water per dag moeten drinken om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calcium komen. Calcium voor een gezond en sterk lichaam halen we uit andere voeding en maar nihil uit drinkwater. Logisch ook, anders zouden mensen die van nature zacht water geleverd krijgen (Utrechtse heuvelrug 3dH) standaard calcium te kort hebben.

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.
Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Als je helemaal geen zuivelproducten eet of drinkt is de kans op te weinig calcium groot. De kans op een verstoorde botontwikkeling op jonge leeftijd, en op botontkalking na verloop van tijd neemt dan toe.
Vitamine D stimuleert de opname van calcium in het lichaam.
Bron: Voedingscentrum

2. Hoe hard is ons leidingwater?

Hard water komt nauwelijks voor in Nederland. Uitgaande van de schaalverdeling dat tussen de 18 dH en 30 dH hard water is. Wij stellen liever de vraag: heeft u last van kalkaanslag? Ja, Stop kalkaanslag en geniet van echt zacht water. Onze ervaring is dat de gemiddelde hardheid ligt tussen 10 en 12 dH. Dit zijn waarden die wij meten bij mensen thuis, aan de kraan.

3. Wat zijn de nadelen van hard water?

Kalkaanslag in wasmachine, vaatwasser, koffiemachine, Quooker, maar ook het gebruik van schoonmaakmiddelen is meer bij hard water. Ook kan hard water huidirritatie veroorzaken. Waarom kiezen voor gemiddeld, vrij hard of hard water als u ook kunt gaan voor echt zacht water. Maak zelf de keus en accepteer niet langer kalkaanslag op uw mooie spullen!

4. Wanneer heeft het zin om zelf je water te ontharden?

Wij stellen niet de vraag hoe hard is uw water. Heeft u last van kalkaanslag? U wilt hiervan af? Dan is het tijd voor Boshuis.

5. Hoe zachter het water, hoe beter?

Wij adviseren een resthardheid van 3dH. Wij zijn ook van mening dat te zacht water nadelen kan opleveren. Wasmiddelen en dergelijke hechten niet voldoende aan het water waardoor ze niet of minder goed worden opgenomen. Hierdoor kan in de wasmachine het wasmiddel en vuil slechter wegspoelen. Ook onder de douche is dit merkbaar doordat het water het vuil slecht van je lichaam spoelt. Ook ervaren wij dat er juist vlekjes kunnen ontstaan door te zacht water. Nederlands waterbedrijven moeten aan de eis van 5,6 dH voldoen tenzij het van nature zacht is. Ook eigenaardig. Als je dus woont in een gebied met van nature zacht water heb je geen last van kalk. Woon je in een ander gebied heb je pech. Maak zelf de keus voor zacht water!

6. Hoe kun je zelf je water ontharden?

Er zijn verschillende manieren om water te ontharden. Elektromagneten beïnvloeden de mineralen in het water waardoor deze in mindere mate neerslaan. Dit kan je dan ook niet echt een waterontharder noemen. De hardheid van het water wordt niet minder. In de praktijk blijkt dit dan ook niet te werken. Wij halen zelfs heel veel van dit soort systemen weg. En plaatsen dan een echte waterontharder. Een reverse Osmose systeem haalt ook kalk uit het water. Echter haalt dit nagenoeg alle vervuiling en mineralen uit het water. Dit veroorzaakt water met een hoger oplosbaar vermogen. Het water mist als het ware stoffen en gaat dit onttrekken aan de omgeving. Koperen leidingen kunnen zelfs zeer ernstig worden aangetast hierdoor. Dit is dan ook ten zeerste af te raden voor gebruik in huis.

De Boshuis waterontharders zijn op basis van ionen wisseling. Calcium -en magnesiumionen worden uitgewisseld voor natriumionen. Natrium is zout en mogen wij niet te veel binnen krijgen. Dat klopt helemaal. Zoals eerder in dit artikel aangegeven betreft het ‘kalk’ deel in het water enkele milligrammen per liter. Dit geldt ook voor de toevoeging van natrium. Enkele milligrammen natrium verhoging in het water heeft een nihil effect op onze voeding en gezondheid, ook niet bij een zoutarm dieet.

7. Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Zijn er nadelen aan een waterontharder? Ja, uiteraard ook. Maar dan alleen als deze niet goed wordt onderhouden. Het is een apparaat waar water doorheen stroomt. Dat moeten we altijd in acht houden en serieus mee omgaan. Wij bieden dan ook serviceabonnementen aan waarin we jaarlijks de waterontharder grondig reinigen en nazien. We verkopen u niet alleen een waterontharder, maar leveren u ook voor tenminste 20 jaar zacht water. U krijgt bij Boshuis 20 jaar garantie en dat is niet voor niets. Wij geloven in ons product en bedrijf!

8. Als je een waterontharder hebt aangeschaft, verdient die zichzelf toch terug?

Besparing van honderden euro’s per jaar zijn zeker haalbaar. Denk maar aan vermindering van b.v. schoonmaakmiddelen, waspoeder en douche-producten. Een lager energieverbruik doordat er geen kalkaanslag op de verwarmingselementen komt. Besparingen, uit te drukken in geld. Maar denk ook eens aan ergernissen, de net nieuwe badkamer vol met kalkaanslag. Hoeveel is het u waard om geen ergernis meer te hebben van kalkaanslag?

9. Waarom smaakt het ene water anders dan het andere?

Smaak van kraanwater is per regio verschillend. De hoeveelheid van bepaalde mineralen beïnvloed de smaak van water. Een waterontharder van Boshuis maakt water zacht en daarmee ook de smaak. Veelal wordt het water als lekkerder ervaren. Naast mineralen kunnen er ook nog schadelijke stoffen in het water aanwezig zijn. Denk aan metalen, en geringe hoeveelheden gifstoffen. Daarom hebben wij het Healthy Water filter ontwikkeld. Dit is een filter wat in het keukenkastje onder de spoelbak geplaatst wordt, tussen de koud-waterleiding. Het speciale filtermateriaal zorgt voor lekker, veilig drinkwater.

10. Hoe voorkom ik kalkaanslag in mijn wasmachine?

Stop kalkaanslag en kies voor zacht water van Boshuis.

11. Maakt de hardheid nog uit voor de dosering van wasmiddel?

Kalk heeft een negatieve werking op schoonmaakmiddelen. Hoe meer kalk, hoe meer middel nodig is om het wasgoed schoon te krijgen. Met een Boshuis waterontharder heeft u zeer zacht water. U heeft daardoor weinig schoonmaakmiddel nodig. Om in de wasmachine een juiste dosis te bepalen adviseren wij gebruik te maken van een vloeibaar wasmiddel. De “normale” dosering, aangegeven op de verpakking van het product, kunt u halveren. Er zijn wasmiddelleveranciers die een dosering op de verpakking adviseren. U kunt in dit geval de laagste dosering aanhouden.

12. Wanneer moet ik een anti-kalkmiddel gebruiken in de wasmachine?

Kalk is alleen te verwijderen met heel hard boenen of een zuur(oplossing). Schoonmaakazijn is het minst agressieve zuur maar ook dit kan schade veroorzaken aan sanitair, kranen en tegels. Anti-kalkmiddelen zijn vaak nog agressiever en kunnen nog meer schade veroorzaken. Stop kalkaanslag en geniet van zacht water!

13. Hoe houd ik de vaatwasser kalkvrij?

Met zacht water van Boshuis hoeft u geen zout meer in de vaatwasser te doen. Glasspoelmiddel is wel aan te raden voor een extra glimmend resultaat.

Kortom: We hebben in Nederland geen extreem hard water, maar heeft u last van kalkaanslag en bent u er helemaal klaar mee? Stop kalkaanslag en geniet van zacht water. Boshuis heeft de oplossing. Met een Boshuis waterontharder maakt u een keus die voor 20 jaar garant is. U koopt niet alleen een machine. U kiest voor zacht water met service!