Waterontharders en warmtepompen combineren?
Steeds meer huishoudens kiezen voor een warmtepomp als duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. Tegelijkertijd winnen waterontharders aan populariteit vanwege de voordelen van kalkvrij water. Maar hoe werken deze twee systemen samen? In dit blog ontdek je waarom een waterontharder en een warmtepomp een slimme combinatie vormen en waar je op moet letten bij de installatie.
Wat doet een warmtepomp?
Een warmtepomp is een energiezuinig alternatief voor een cv-ketel. Het apparaat haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en gebruikt deze om je woning en tapwater te verwarmen. Dit zorgt voor lagere energiekosten en een duurzamer huishouden. Warmtepompen werken vaak met een lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of grote radiatoren. Dit betekent dat ze lange tijd op lage temperaturen verwarmen, wat efficiënter is dan de hoge temperaturen van een traditionele cv-ketel. Maar wat heeft dit te maken met een waterontharder?
Waarom een waterontharder bij een warmtepomp?
Een warmtepomp is een dure investering. Daarom is het belangrijk dat deze super efficiënt is en zo lang mogelijk blijft werken. Kalk is hier echter een groot obstakel voor. Hier is een oplossing voor: de waterontharder. Een waterontharder verwijdert kalk uit het water, waardoor kalkaanslag in leidingen, boilers en andere apparaten wordt voorkomen. Dit is vooral gunstig bij een warmtepomp, omdat:
- De efficiëntie van de warmtepomp blijft behouden: kalkafzetting in de leidingen en warmtewisselaar van de warmtepomp kan de warmteoverdracht verstoren, waardoor de pomp minder efficiënt werkt en meer energie verbruikt.
- Voorkomt kalkaanslag in de boiler: Kalk in een boiler zorgt ervoor dat de boiler zich vult met vaste kalk in plaats van water. De capaciteit neemt af, filters van het systeem raken vervuild en uiteindelijk kan de vaste kalk ook schade in het systeem van de warmtepomp aanrichten.
- Huishoudelijke apparaten presteren beter : naast de warmtepomp profiteren ook Quookers, kranen en andere apparaten van kalkvrij water, wat leidt tot een langere levensduur en minder onderhoud.
- Comfortabeler watergebruik: zacht water is prettiger voor de huid, voorkomt strepen op glas en zorgt ervoor dat zeep en shampoo beter schuimen.
Waar moet je op letten bij de combinatie?
Hoewel een waterontharder en een warmtepomp perfect samen kunnen werken, zijn er een paar aandachtspunten bij de installatie:
- Behouding van uw garantie: Met Boshuis waterontharders kan er een resthardheid ingesteld worden zodat de warmtepomp goed blijft presteren.Hierdoor blijft u voldoen aan de garantievoorwaarden van uw apparaten, wat bij veel andere waterontharders niet het geval is.
- De juiste afstemming van systemen: De waterontharder moet voldoende capaciteit hebben om al het water in huis te ontharden, inclusief dat van de warmtepomp. Ook worden de meeste warmtepompen ingesteld om met harder water om te gaan, dus moet dit goed afgestemd worden.
- Regelmatig onderhoud: Zowel een warmtepomp als een waterontharder hebben onderhoud nodig om optimaal te blijven werken.
Duurzaam wonen met een slimme combinatie
Door een warmtepomp en een waterontharder te combineren, profiteer je van een energiezuinig en kalkvrij huishouden. Dit zorgt niet alleen voor lagere energiekosten, maar ook voor minder onderhoud en een langere levensduur van je verwarmingssysteem. Wil je meer weten over de voordelen van een waterontharder? Neem contact op met Boshuis en ontdek hoe je je woning nog duurzamer maakt.