Hoe kan bacteriegroei in het water voorkomen worden?

Bacteriegroei in water ontstaat wanneer het water stil blijft staan, vooral bij hogere temperaturen. Om bacteriegroei te voorkomen, is het belangrijk dat water regelmatig circuleert en wordt ververst. Dit geldt zowel voor waterleidingen als voor apparaten zoals waterontharders. Enkele tips om bacteriegroei te voorkomen:

Zorg voor voldoende doorstroming in de leidingen door regelmatig water te gebruiken. Bent u langer weg door bijvoorbeeld een vakantie? Laat dan altijd het water langer doorlopen wanneer u terug komt.

Stel de temperatuur van de boiler of warmwatersysteem in op minstens 60°C, aangezien dit de groei van bacteriën zoals legionella voorkomt

Reinig en onderhoud regelmatig alle watergerelateerde apparatuur, zoals kranen, douches en boilers.

Veroorzaakt een waterontharder bacteriegroei?

Een goed onderhouden waterontharder zal op zichzelf geen bacteriegroei veroorzaken. Moderne waterontharders zoals de Boshuis 150 en Boshuis 250 zijn ontworpen om bacteriegroei tegen te gaan. Ze spoelen regelmatig de harskorrels die het calcium en magnesium uit het water filteren, waardoor bacteriën zich moeilijk kunnen hechten. Niet elke waterontharder spoelt op basis van tijd, maar juist op hoeveelheid watergebruik. Gebruikt u een langere tijd minder water? Dan kan met andere waterontharders een risico van bacteriegroei ontstaan. Het risico op bacteriegroei neemt namelijk toe als een waterontharder langere tijd niet wordt gebruikt, zoals tijdens vakanties of andere periodes waarin water stilstaat in de installatie. Dit kan leiden tot stagnatie van water, wat een omgeving creëert waarin bacteriën kunnen groeien. Alle waterontharders van Boshuis regenereren standaard wekelijks om stil water te voorkomen, of zelfs al sneller wanneer er meer water wordt gebruikt. Zo geniet u altijd van veilig zacht water.

Onderhoud van waterontharders

Jaarlijks onderhoud van uw waterontharder is essentieel om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft functioneren en bacterievorming wordt voorkomen. Onderhoud van waterontharders omvat onder andere:

  • add_circle Het bijvullen van het zoutreservoir. Zout is nodig voor de regeneratie van de harskorrels die de mineralen uit het water filteren en de waterontharder reinigen.
  • add_circle Het doorspoelen van de waterontharder om opgehoopte mineralen en vuil te verwijderen.
  • add_circle Het reinigen van het harsfilter met een harscleaner
  • add_circle Algehele controle van uw waterontharder

Heeft een waterontharder een vakantiestand nodig?

Met de waterontharders van Boshuis is er geen vakantiestand nodig. Aangezien onze waterontharders door blijven spoelen, ontstaat er geen risico op bacteriegroei. Sommige moderne waterontharders bieden wel een zogenaamde "vakantiestand". In deze modus wordt het water in het systeem periodiek ververst, zelfs wanneer u geen water gebruikt. Tijdens langere periodes van afwezigheid wordt er alsnog gespoeld om stilstaand water en bacteriegroei te voorkomen. Dit is echter niet nodig voor de Boshuis waterontharders, omdat deze wekelijks blijven regenereren. Zo kan u na een vakantie direct genieten van zacht water. Wel adviseren we altijd bij langere afwezigheid eerst even de kranen door te laten lopen.

Geen risico op bacterievorming

Een goed onderhouden waterontharder veroorzaakt dus geen bacteriegroei en draagt juist bij aan de kwaliteit van het water in huis. Regelmatig onderhoud en het zorgen voor een goede doorstroming van water zijn essentieel om mogelijke risico's te voorkomen. Ook bij langdurige afwezigheid zijn de Boshuis waterontharders veilig tegen bacteriegroei. Bent u benieuwd of een waterontharder de optie is voor u? Neem contact met ons op of vul vrijblijvend onze keuzehulp in om te ontdekken welke waterontharder bij uw situatie past.

Vul de keuzehulp in