Veel gestelde vragen

 • Veel gestelde vragen

  • 1. Faq2
  faq2
  Expand All | Collapse All
  • 1. Waterontharder
    

   Vragen over uw Boshuis waterontharder? Hier vind u antwoord op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag via het contactformulier.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1262 Times
  • 2. Waar vind ik meer informatie over waterontharders?
    

   Wij geven u graag alle informatie over waterontharders die u nodig heeft. Lees meer over de werking en voordelen van een Boshuis wateronharder.

   Staat de informatie waar u naar op zoek bent er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 985 Times
  • 3. Mijn waterleverancier maakt het water zachter. Is een waterontharder nog zinvol?
    

   Ja, een waterontharder is zeker aan te raden. Landelijk wordt al langere tijd deel voor deel het water centraal onthard. De watermaatschappij laat vaak erg lang op zich wachten. In 1992 is er al een besluit genomen dat voor 1997 overal centraal onthard moest zijn. Zodra de watermaatschappij centraal gaat ontharden gebeurt dat slechts voor een deel, meestal tot maximaal 6,5 -7,5 dH. Kalkafzetting vindt echter plaats vanaf ca. 4 dH. Na centrale ontharding komt kalkaanslag minder snel terug, maar het resultaat blijft hetzelfde. U blijft kalkaanslag houden. Met een waterontharder in uw woning bent u 100% verzekerd van kalkvrij water. Na verloop van tijd stijgt de hardheid toch weer. Dit komt o.a. door een stijging van het waterverbruik en een te kleine capaciteit van de centrale ontharder.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1117 Times
  • 4. Uw drinkwaterleverancier heeft de hardheid van uw water aangepast of gaat dit doen. Is mijn Boshuis waterontharder nog wel nodig? Wat moet ik doen? Wat doet Boshuis?
    

   Is mijn Boshuis waterontharder nog wel nodig?
   De hardheid van het aangeleverde drinkwater wordt lager. Kalk is hierdoor in mindere mate aanwezig. Het komt er op neer dat het geleverde drinkwater overgaat van extreem hard naar hard, of van hard naar tamelijk hard drinkwater. Uw waterontharder is dus nog zeker zinvol.

   Uw drinkwaterleverancier maakt water zachter maar Boshuis maakt water het zachtst.

   Wat moet ik doen? Wat doet Boshuis?
   Niets! Heeft u een Service abonnement op uw waterontharder? Dan komen wij jaarlijks bij uw waterontharder voor controle en reiniging. Onze onderhoudsmonteur past de waterontharder tijdens het volgende bezoek aan aan de nieuwe inkomende waterhardheid en de resthardheid (hoeveelheid kalk na de waterontharder).

   Onze visie en ervaring
   In gebieden als Alblasserwaard, Noord-Holland en Limburg is al eerder de waterhardheid teruggebracht naar minder hard water. Toch blijft hier de vraag naar zacht water groeien. Badkamers worden steeds luxer, waar we veel gebruikmaken van glas en hardsteen. In de keuken maken we steeds vaker gebruik van automatische koffiemachines, een Quooker, thermostatische mengkranen etc. Deze installaties en materialen zijn zeer gevoelig voor kalk(aanslag). Met een Boshuis waterontharder is uw water echt zacht en heeft kalkaanslag geen kans.

   Kortom, een Boshuis waterontharder blijft een must voor in de moderne woning!

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 739 Times
  • 5. Hoeveel liter water verbruikt een waterontharder tijdens het spoelen?
    

   Tijdens de regeneratie verbruikt een waterontharder, afhankelijk van model en type ongeveer 30 tot 40 liter water. Het spoelen van een waterontharder duurt ca. 25 min en vindt afhankelijk van het waterverbruik gemiddeld één keer per week plaats. Dit gebeurt 's nachts op een door u gewenst in te stellen tijdstip.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1778 Times
  • 6. Wat is de resthardheid van mijn waterontharder?
    

   Boshuis waterontharder leveren standaard een resthardheid van 3 dH. Het Nederlandse Drinkwaterbesluit stelt een eis voor een minimale resthardheid. Desgewenst of geëist kan deze worden ingesteld op een andere hardheid. Instellingen van 0 dH of 5,6 dH zijn in sommige gevallen een vereiste. Als eindgebruiker bent u altijd zelf eindbeslisser en verantwoordelijk voor de juiste kwaliteit van het drinkwater.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1765 Times
  • 7. Op welke verkooppunten kan ik Boshuis regeneratiezout afhalen?
    

   Boshuis regeneratiezout is af te halen bij de hoofdvestiging in Vuren en onze vestiging in Zwolle. Bekijk de openingstijden per vestiging. U kunt het zout ook online bestellen via onze webshop. Het zout wordt binnen 14 dagen bij u thuis afgeleverd. Wist u dat wij ook regeneratiezout verkopen in zakken van 15 kilo? Bestel uw Boshuis regeneratiezout eenvoudig en snel via onze webshop.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1423 Times
  • 8. Er staat water in de zoutbak van mijn waterontharder. Is dit normaal?
    

   Als u water in uw zoutbak ziet staan, is dat in de meeste gevallen "normaal". Het is nu wel tijd om het zout bij te vullen. Zout op? Geen probleem, bestel het eenvoudig online in onze webshop en we komen het bij u thuis afleveren. U kunt het uiteraard ook afhalen bij onze vestigingen.

   Is het waterniveau meer dan de helft van de bak? Neem dan contact op met de afdeling Support via het contactformulier. Wij nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1642 Times
  • 9. Hoe kan ik de waterontharder uitschakelen (op bypass zetten) zodat het water niet onthard wordt?
    

   De Boshuis waterontharder zijn voorzien van een bypass. Dit is een afsluitmechanisme waarmee de watertoevoer en retour van de waterontharder worden afgesloten. Door de bypass in te schakelen kunt u water gebruiken dat niet onthard is. In sommige gevallen kan het gewenst zijn geen onthard water te gebruiken, bijvoorbeeld bij het vullen van een vijver. Ook in geval van een defect aan de waterontharder kunt u de bypass gebruiken. Zo beschikt u ten alle tijden over drinkwater uit de kraan.

   De werking van een bypass is per waterontharder type en model verschillend. Hieronder staan de verschillende modellen en de bypass werking omschreven.

   Bypass werking Boshuis Plus waterontharder (alle types 2013 - heden)

   WO Bypass werking Plus

   Bypass werking Boshuis Softflow, Type I (alle types tussen c.a. 2003 - 2013)

   WO Bypass werking Type I

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1651 Times
  • 10. Zit er een ontsmettingsmodule op uw toestellen? Zo nee, is dit noodzakelijk?
    

   Waterontharders die zijn uitgerust met een ontsmettingsmodule zijn voorzien van een z.g. chlorinator. Met chloordampen wordt de waterontharder ontsmet. Onze waterontharders staan nooit langer stil dan 6 dagen, ook als u op vakantie bent. Ze zijn namelijk uitgevoerd met een verplichte regeneratie. Hierdoor blijft de kwaliteit van het filter en de gehele waterontharder altijd optimaal. Overigens is het al lange tijd niet toegestaan in Nederland om chloor te gebruiken in het drinkwater.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1184 Times
  • 11. Hoeveel capaciteit water kan door de waterontharder? Hoeveel water stroomt uit de kraan/douche?
    

   Dit is afhankelijk van het type waterontharder. Voorbeeld: Per uur kan bij een Boshuis type 150, 2,1 m3 water stromen. Dit is 2100 liter. Per minuut betekent dit een doorstroom van 35 liter. Door een keukenkraan stroomt ongeveer 6-8 liter water per minuut.  Een gemiddelde douche verbruikt ongeveer 10 liter water per minuut. Kijken we naar een grote stortdouche komen we al op ±20 liter water. Soms kan het daarom aan te raden zijn een grotere waterontharder te kiezen. Er is dan niet voldoende capaciteit om een extra kraan aan te zetten bij gebruik van een stortdouche.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 3537 Times
  • 12. Ik heb een Boshuis waterontharder. Welke gevolgen heeft dit voor mijn vaatwasmachine?
    

   Een Boshuis waterontharder beïnvloedt de werking van uw vaatwasser niet negatief. U kunt uw vaatwasser instellen op 3 dH of op de laagste hardheid stand. Kalk in leidingwater veroorzaakt kalkaanslag in apparaten die water behandelen. Met name apparaten die water verwarmen hebben hier last van.

   Een gevolg van kalkaanslag is energieverlies doordat kalk een isolatielaag op verwarmingselementen vormt. Hiermee worden uw duurzame energiezuinige apparaten steeds minder duurzaam en gaan meer energie gebruiken dan oorspronkelijk. In extreme gevallen veroorzaakt kalk een vroegtijdig defect aan uw duurzame apparaten als vaatwassers, wasmachines, waterkokers, Quooker en andere apparaten. Met een Boshuis waterontharder verlengt u de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1475 Times
  • 13. Hoeveel vaatwasmiddel heb ik nodig met een Boshuis waterontharder?
    

   Met een Boshuis waterontharder heeft u zeer zacht water. U heeft daardoor weinig schoonmaakmiddel nodig. Om in de vaatwasser de juiste dosis te bepalen adviseren wij gebruik te maken van een poederproduct. De aangegeven "normale" dosering volgens de verpakking kunt u halveren. Houd hierbij de laagste dosering aan. Hoe hoger het kalkgehalte in het water, hoe meer schoonmaakmiddel nodig is om de vaat schoon te krijgen.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1279 Times
  • 14. Neemt de waterdruk af met een waterontharder?
    

   Bij een goed berekende waterontharder is het drukverlies ongeveer 0,5 bar. Met een gemiddelde waterdruk is dit niet merkbaar in een woning. Bij de maximaal haalbare capaciteit van de waterontharder kan het drukverlies max. 1 bar zijn. Bij gebruik van een grote stortdouche en extra badkamer kan dit beetje druk wel het verschil uitmaken. Een grotere waterontharder met een grotere doorstroomcapaciteit is dan aan te raden.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1917 Times
  • 15. Waar kan ik mijn Boshuis waterontharder registreren?
    

   U kunt uw Boshuis waterontharder registreren via de registratiepagina. Na registratie ontvangt u een bevestiging per e-mail.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 771 Times
  • 16. Hoe wordt een waterontharder aangesloten? Wat voor slangen worden er gebruikt?
    

   Een waterontharder wordt aangesloten met kunststof leidingen. Deze zijn goed buigzaam en worden gekoppeld aan de waterleiding direct na de watermeter. Met een extra kunststof slang wordt de waterontharder via een PVC buis gekoppeld aan de afvoer die wordt afgevoerd onder de grond aan een grotere afvoer. In een meterkast zijn vaak openingen aanwezig om koppeling naar de afvoer te maken. Soms is het nodig om te boren. Bekijk de montagevideo.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1173 Times
  • 17. Kan ik mijn CV (centrale verwarming) vullen met onthard water uit een Boshuis waterontharder?
    

   U kunt uw CV-systeem vullen met onthard water uit uw Boshuis waterontharder. Enkele CV ketel–onderdelen leveranciers schrijven voor dat geen onthard water in de toestellen of onderdelen mag worden gebruikt. Hiermee wordt totaal onthard water van 0 dH bedoeld. Uw Boshuis waterontharder levert altijd water met voldoende resthardheid.

   Wij adviseren om een CV-systeem te vullen met Boshuis onthard water. Kalk in leidingwater veroorzaakt kalkaanslag in apparaten, CV-ketels en onderdelen. Een gevolg van kalkaanslag is energieverlies, doordat kalk een isolatielaag op verwarmingselementen en onderdelen vormt. Hierdoor is een warmte overdracht negatief beïnvloed. In extreme gevallen veroorzaakt kalk een vroegtijdig defect aan CV-ketels en onderdelen aan het CV-systeem. Met een Boshuis waterontharder verlengt u de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 2401 Times
  • 18. Hoeveel zout verbruikt een Boshuis waterontharder?
    

   De Boshuis waterontharder is de enige Nederlandse waterontharder. Bij de productie van deze unieke Nederlandse waterontharder hebben wij rekening gehouden met de Nederlandse markt. De waterontharder is zeer zuinig door 50% minder zoutverbruik. Bij de technische specificaties van de Boshuis waterontharder vindt u het zoutverbruik per type waterontharder.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1564 Times
  • 19. Hoeveel wasmiddel heb ik nodig met een Boshuis waterontharder?
    

   Kalk heeft een negatieve werking op schoonmaakmiddelen. Hoe meer kalk, hoe meer middel nodig is om het wasgoed schoon te krijgen. Met een Boshuis waterontharder heeft u zeer zacht water.

   U heeft daardoor weinig schoonmaakmiddel nodig. Om in de wasmachine een juiste dosis te bepalen adviseren wij gebruik te maken van een vloeibaar wasmiddel. De "normale" dosering, aangegeven op de verpakking van het product, kunt u halveren. Er zijn wasmiddelleveranciers die een dosering op de verpakking adviseren. U kunt in dit geval de laagste dosering aanhouden.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1177 Times
  • 20. Is zacht water drinken van invloed op mijn gezondheid?
    

   Zacht water heeft geen nadelige invloed op uw gezondheid. Het kalk in het drinkwater wordt door uw lichaam niet gebruikt voor uw botten. Dit wordt wel vaak gedacht. Wel kan water als het volledig wordt onthard naar 0 dH invloed hebben op de omgeving. Het water mist stoffen, heeft een groter oplosbaar vermogen en kan bijvoorbeeld zachte metalen aantasten zoals koper en aluminium. Dit is uiteraard niet goed voor uw leidingen of de warmtewisselaar in uw CV-ketel. De waterontharders van Boshuis zijn uitgerust met een mengventiel, hiermee wordt een veilige resthardheid ingesteld. Zo is het water veilig voor u, uw huis en uw apparaten.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1322 Times
  • 21. Kan ik gewoon zout in de Boshuis waterontharder doen, of moet dit een speciaal soort zout zijn?
    

   In een Boshuis waterontharder gebruikt u altijd Boshuis regeneratiezout. Dit zijn zuivere zoutkristallen, speciaal ontwikkeld voor onze waterontharder. Wij adviseren om geen ander zout te gebruiken. Dit kan verstopping en defecten veroorzaken. Bestel het zout eenvoudig via de webshop, of laat het bezorgen tijdens de jaarlijkse servicebeurt. U bespaart dan op bezorgkosten. Neem contact op om de zoutbestelling bij de jaarlijkse servicebeurt te ontvangen.nieuw-regeneratiezout

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1340 Times
  • 22. Ik heb een Boshuis waterontharder. Welke gevolgen heeft dit voor mijn wasmachine?
    

   Een Boshuis waterontharder beïnvloedt de werking van uw wasmachine niet negatief. U kunt uw wasmachine instellen op 3 dH of op de laagste hardheid stand.

   Kalk in leidingwater veroorzaakt kalkaanslag in apparaten die water behandelen. Met name apparaten die water verwarmen hebben hier last van. Een gevolg van kalkaanslag is energieverlies doordat kalk een isolatielaag op verwarmingselementen vormt. Hiermee worden uw duurzame energiezuinige apparaten steeds minder duurzaam en gaan meer energie gebruiken dan oorspronkelijk. In extreme gevallen veroorzaakt kalk een vroegtijdig defect aan uw duurzame apparaten als vaatwassers, wasmachines, waterkokers, Quooker en andere apparaten. Met een Boshuis waterontharder verlengt u de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 797 Times
  • 23. Ik heb een Boshuis waterontharder. Welke gevolgen heeft dit voor mijn koffiemachine?
    

   Een Boshuis waterontharder beïnvloedt de werking van uw koffiemachine niet negatief. U kunt uw machine instellen op 3 dH of op de laagste hardheid stand.

   Kalk in leidingwater veroorzaakt kalkaanslag in apparaten die water behandelen. Met name apparaten die water verwarmen hebben hier last van. Een gevolg van kalkaanslag is energieverlies doordat kalk een isolatielaag op verwarmingselementen vormt. Hiermee worden uw duurzame energiezuinige apparaten steeds minder duurzaam en gaan meer energie gebruiken dan oorspronkelijk. In extreme gevallen veroorzaakt kalk een vroegtijdig defect aan uw duurzame apparaten als koffiemachines, vaatwassers, wasmachines, waterkokers, Quooker en andere apparaten. Met een Boshuis waterontharder verlengt u de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 907 Times
  • 24. Als de waterontharder aan het regenereren is 's nachts en iemand gebruikt toch water, wat gebeurt dan in de ontharder?
    

   Tijdens de regeneratie gaat in de waterontharder automatisch een bypass open. U kunt dus gewoon water gebruiken, het is tijdens de regeneratie alleen niet onthard. De regeneratie vindt, afhankelijk van uw waterverbruik, gemiddeld één keer per week plaats op een door u gewenst in te stellen tijdstip. De regeneratie duurt ca. 25 min. Na de regeneratie gaat de bypass weer dicht en heeft u weer onthard water ter beschikking.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1347 Times
  • 25. Ik lees dat een waterontharder minstens 1 keer per week moet regenereren vanwege bacteriegroei? Hoe zit het met bacteriegroei en desinfectie van de harskern?
    

   De waterontharder is uitgevoerd met een verplichte regeneratie. Hierdoor blijft de waterontharder altijd in beweging en het water staat niet te lang stil. Met een Service Plus abonnement komen wij de waterontharder jaarlijks controleren en schoonmaken. Ook de harskern wordt dan extra gereinigd met een speciale harsreiniger. Het Service Plus abonnement kunt u vrijblijvend afsluiten na plaatsing van de waterontharder. Neem hiervoor contact op.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1517 Times
  • 26. Wat is het verschil tussen een No-Calc patroon en een Boshuis waterontharder?
    

   Een No-Calc systeem is een patroon dat tussen de leiding geplaatst wordt. Er wordt een substantie gedoseerd toegevoegd aan het water wat de kalk moet binden. Het voordeel is dat het een goedkoop en makkelijk middel is. Nadelen zijn:

   1. Terugkerende kosten van verwisselende patroon
   2. Er wordt een stof toegevoegd aan het water wat je ook op drinkt
   3. Kalk blijft in het water waardoor nog steeds kalkaanslag kan ontstaan in bepaalde situaties

   Een Boshuis waterontharder biedt gegarandeerd zacht water zonder kalkaanslag, zonder toegevoegde stoffen.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 1718 Times
  • 27. Ik zie vlekjes ondanks de Boshuis waterontharder. Wat zijn dit voor vlekjes?
    

   De waterontharder verwijdert kalk (calcium en magnesium) uit uw drinkwater. Dit voorkomt hardnekkige en zeer vervelende kalkaanslag. Naast calcium en magnesium, zitten er in ons drinkwater nog meer stoffen die vlekjes veroorzaken. Andere mineralen en zouten blijven achter op bijvoorbeeld een douchescherm of tegels nadat het water opgedroogd is. Deze vlekjes typeren zich in witte kringen die relatief eenvoudig te verwijderen zijn. Kalk daarentegen typeert zich in hardnekkige vlekken die vaak alleen te verwijderen zijn met een agressief schoonmaakmiddel op zuurbasis, bijvoorbeeld Antikalk of schoonmaakazijn.

   Mocht u na het lezen van deze informatie toch twijfels hebben over de vlekjes of de werking van uw waterontharder, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

   Was this answer helpful ? Yes / No
   Viewed 934 Times
 • badeend_klantenservice